Schrijfdans

Schrijfdans is naar mijn menig een interessante methode, om naar het leren schrijven  over te kunnen gaan. Het levert ook zeer creatieve werkjes van de kleuters op. Onlangs volgde ik een workshop schrijfdansen. Ik vond dit zeer leuk om te doen. Hieruit kan ik voor mezelf concluderen dat ik dit zeker eens wil toepassen in de kleuterklas. Tot nu toe heb ik het al 1 keer gezien op mijn stageschool. Het lijkt me dan ook leuk met schrijfdans eens aan de slag te gaan.

Wat is schrijfdans?

Schrijfdans is een bewegingsmethodiek waar muziek gekoppeld wordt aan basis-bewegingen van het Europese schrift. Schrijfdans werd ontwikkeld door Ragnhilde Oussoren een Nederlandse schriftpsychologe en schriftgrafologe.
Schrijfdans wil kinderen ook “leren schrijven” vanuit: hun eigen emoties die in beweging worden uitgedrukt, hun natuurlijke bewegingen en hun eigen zwaai-zwier-krul-draai.
Schrijfdans is een procesmatige aanpak zonder prestatiedruk. Iedereen werkt hier op zijn eigen tempo en met veel plezier aan zijn schrijfdans.
Door gebruik te maken van verschillende materialen ervaren kinderen hoe ze op een leuke manier schrijf- en motorische vaardigheden kunnen ontwikkelen. Schrijven, schrijf-tekenen en schrijbelen (de allerjongsten) worden bij de schrijfdans begeleid door muziek. Schrijbelen = kriebelen , krassen, krabbels. Schrijfdans maakt gebruik van de basisbewegingen van het Europese schrift. Deze basisbewegingen zijn: arcades, guir-landes, ronden, achten, golven, katten, rechten, doorgaande-verbonden lijnen. Schrijfdans kan overal uitgevoerd worden. Men kan schrijfdans niet los denken van: muziek, liedjes, verhaaltjes, rijmpjes en spelletjes, …

Voor wie is schrijfdans?

Schrijfdans is geschikt voor alle kinderen van 2,5 jaar tot 12 jaar.

Achtergrond schrijfdans.

De achtergrond ligt in de schrijfpedagogiek en in de grafologie. Het handschrift kan een signaal zijn van problemen in de ontwikkeling en het functioneren van het kind. Het is een manier om daaraan te werken of iets te doen. De belangrijkste toevoeging bij schrijfdans is de muziek.

Hoe werkt schrijfdans?

Als eerste kan je starten met het verhaaltje en het liedje zingen. Dan kan je bewegen in de ruimte en in de lucht. De bewegingen kunnen lopend, staand, zittend, liggend uitgevoerd worden.
Belangrijk is genoeg te herhalen met of zonder muziek.

Schrijfdans laat kinderen voordat ze, bijvoorbeeld de letter o gaan schrijven, de kinderen die o eerst goed voelen, horen en ervaren. Eerst worden de bewegingen geoefend in het groot en in de lucht. Daarna pas zullen de kinderen gaan schrijbelen, schrijftekenen en schrijven. Dezelfde schrijfbewegingen die eerst in de lucht werden uitgevoerd laten hun spoor achter op het bord of op papier of op een ander schrijfoppervlak. Het schrijf be-wegen op muziek zorgt ervoor dat de o rond kan worden en ook kan blijven. Op den duur kan je hem ook kleiner maken, zonder de vorm te forceren of te hard op je schrijfinstru-ment te drukken.

Bij schrijfdans vat men het schrijven veel ruimer op dan alleen het schrijven van letters en woorden met pen op papier.
Schrijven kunnen we op verschillende manieren: met de armen in de lucht, met de handen in scheerschuim, … Het hoeven ook geen letters te zijn die we schrijven. Voor de kinderen aan letters toe zijn kunnen ze starten met de basisschrijfbewegingen als lussen en bogen.

Aanbod schrijfdans

  • Ontwikkelingslijn Schrijfdans
  • Peuter- en Kleuter Schrijfdans
  • Schrijfdans 1
  • Schrijfdans 2
  • De Fijne Pengreep
  • Nazorg Schrijfdans

Schrijfdans heeft ook een materialenkoffer ontwikkeld.

Op de website is er ook een digitale leeromgeving.

voor-blog

 

 

 

 

Eigen werkje uit de workshop

Bronnen:
Bron: Internet. Geraadpleegd op 18 december 2016 via
http://www.schrijfdansvlaanderen.be/
https://www.facebook.com/teachmore/?fref=ts

 

Plaats een reactie